Očuvajte zdravlje očiju redovitim pregledom vida

Osjetilo vida jedno je od najvažnijih ljudskih osjetila, ono nam omogućava promatranje svijeta oko nas. Upravo zbog toga vrlo je važno voditi računa o vidu i ići na redovite preglede vida, posebno ukoliko već imate problema s vidom i nosite naočale ili leće. 

Unatoč tome što se problemi s vidom javljaju vrlo jasno i dovoljno rano, mnogi ih zanemaruju zbog čega kasno dobiju dijagnozu, odnosno pregled vida obave tek kada je dioptrija visoka.

Oni su u potpunosti bezbolni i traju vrlo kratko zbog čega nitko ne bi trebao tražiti opravdanja zašto da ih izbjegne. Redovitim pregledima vida mogu se izbjeći brojni problemi koji kasnije mogu prerasti u ozbiljne bolesti, poremećaje i probleme koji mogu biti vrlo ozbiljni.

Znakovi za uzbunu i posjet optičaru

Unatoč tome što se problemi s vidom javljaju vrlo jasno i dovoljno rano, mnogi ih zanemaruju zbog čega kasno dobiju dijagnozu, odnosno pregled vida obave tek kada je dioptrija visoka. Neki od najučestalijih znakova koje nam oči daju kao upozorenje na potencijalne probleme s vidom i slabovidnošću su:

 • Zamagljenost slike
 • Slabiji noćni vid
 • Teže privikavanje na prijelaz iz tame u svjetlost
 • Problemi s čitanjem
 • Zamor očiju
 • Glavobolje
 • Dvostruka slika
 • Valoviti rubovi
 • Svjetleći krugovi
 • Osjećaj pritiska u oku

Bitno je napomenuti da za dijagnozu slabovidnosti nije potrebno imati sve navedene simptome, već je dovoljno imati ih tek nekoliko kako bi se dijagnoza mogla postaviti, odnosno kako bi postojale indikacije za nju.

Osjetilo vida jedno je od najvažnijih ljudskih osjetila, ono nam omogućava promatranje svijeta oko nas. Upravo zbog toga vrlo je važno voditi računa o vidu.

Sigurno i bezbolno pregledajte oči

S obzirom da su pregledi vida nužni, valja istaknuti da su oni u potpunosti bezbolni i sigurni. Oni napravljeni u optikama ili zdravstvenim ustanovama vrlo brzo su gotovi zbog čega vrlo brzo saznajete svoju dijagnozu koja će vam uvelike olakšati vaš pogled na svijet. Najčešće se sastoje od sljedećih procedura:

 • ispitivanja vidne oštrine
 • određivanja refrakcije i korekcija naočalama
 • mjerenja intraokularnog tlaka
 • pregleda za kontaktne leće
 • fluoresceinskog testa

Sve navedene procedure obavljaju se vrlo brzo i rutinski te će oftalmolog na temelju njihovih rezultata dobiti sve potrebne informacije za propisivanje adekvatne terapije za vas. 

Ukoliko pak imate dužu povijest očnih bolesti i tegoba, oftalmolog tijekom pregleda vida može učiniti i direktnu i indirektnu oftalmoskopiju, biomikroskopiju, goniskopiju, ekstrakciju stranih tijela iz oka, skijaskopiju te egzoftalmometriju. Svi navedeni postupci u potpunosti su bezbolni zbog čega ne biste trebali imati strah od pregleda očiju.

Kada je vrijeme za pregled vida

Mnogi se ne odlučuju na odlazak na pregled vida jer smatraju da su premladi za tu specijalističku pretragu, no tome ipak nije uvijek tako. Naime, problemi s vidom mogu se javiti i kod male djece, a posebno kod adolescenata kod koji su sve zdravstvene promjene izraženije u toj dobi. 

Stručnjaci savjetuju da osobe koje nemaju ranije dijagnosticirane probleme s vidom poput astigmatizma, kratkovidnosti i dalekovidnosti, a imaju između 20 i 40 do 45 godina ne trebaju ići na kontrolne preglede, osim u slučaju kada se pojave određene smetnje s vidom. 

Stariji bi trebali češće posjećivati oftalmologa

Kod ljudi starijih od 45 godina počinje se javljati problem s krutosti leće koja više nije u mogućnosti fokusirati predmete u blizini, odnosno javlja se tzv. staračka prezbiopija. Ona se bez problema rješava nošenjem korekcijskih naočala. Osobe ove dobi na preglede vida u optike ili zdravstvene ustanove trebali bi ići jednom godišnje kao i osobe starije od 60 godina kako bi se spriječio razvoj raznih bolesti i poremećaja vezanih s vidom.

Danas kada svi imamo vrlo malo vremena koje možemo izdvojiti za brigu o sebi i svome zdravlju, postojanje optika u kojim se mogu obaviti razni pregledi odlično je rješenje.

Optike nude sve na jednom mjestu

Danas kada svi imamo vrlo malo vremena koje možemo izdvojiti za brigu o sebi i svome zdravlju, postojanje optika u kojim se mogu obaviti razni pregledi odlično je rješenje. Naime, optike su specijalizirana mjesta na kojima rade specijalizirani stručnjaci – optičari i oftalmolozi koji vam pomažu odabrati idealne korekcijske naočale za vas, ali su tu i za obavljanje dijagnostičkih pregleda. Osim velike ponude korekcijskih i sunčanih naočala te leća, današnje optike svojim korisnicima pružaju i uslugu mjerenja dioptrije i redovitih pregleda vida. 

Ono što je vrlo važno napomenuti je to da sve preglede uvijek mora obavljati stručna osoba, a to je oftalmolog, dok je izrada korekcijskih naočala i leća dio posla koji obavlja optičar. Dobra vijest je da su optikama redovi čekanja uvijek kraći pa se uvijek možete naručiti i kod njih na pregled ukoliko vam je predugo čekati na termin u zdravstvenim ustanovama. Pronaći ih možete u većini gradova, a ako vas zanima veliki izbor optika Ljubljana je grad koji vam može puno toga ponuditi po tom pitanju. Isto tako, Danas dio optika ima i ugovore sa zdravstvenim osiguranjem pa svojim pacijentima omogućuju besplatne preglede kao i konzultacije s optičarom.