Probiotici pomažu kod održavanja zdravlja probavnog sustava

Pravilna probava veoma je važna za zdravo funkcioniranje organizma. Osim što su probavni problemi veoma neugodni i mogu izazvati veliku pomutnju u našoj svakodnevici, poremećaji u prehrani mogu dovesti do manjka energije i lošeg iskorištavanja hrane te manjka nutrijenata u tijelu, jer se oni neadekvatno apsorbiraju u tijelo. 

Briga o probavi vrlo je važna, pogotovo patite li od povećane razine stresa ili ste pak na antibioticima. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju probavu jest unošenje probiotika u svoju prehranu. Osim što ćete se osjećati bolje, vaš će probavni sustav također biti zdraviji i raditi bolje.

Zaštita za probavu

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pomažu u održavanju zdrave flore probavnog sustava. Crijevna mikroflora sastoji se od mnogih vrsta bakterija, od kojih neke pomažu u razgrađivanju hrane i apsorpciji nutrijenata u organizam, dok druge ne djeluju povoljno na organizam i mogu uzrokovati razne probleme. 

Probiotici pomažu održati zdrav omjer „dobrih“ i „loših“ mikroorganizama u probavnom sustavu, i tako vas štite od raznih problema poput:

  •  bolova
  •  nadutosti
  •  zatvora
  •  proljeva

Osim direktnog utjecaja na zdravlje probavnog sustava, probiotici mogu pomoći i kod mnogih drugih problema koji utječu na zdravlje, poput smanjenja razine kolesterola i snizavanja tlaka.

Održavanje harmonije u probavi

Problemi u probavnom sustavu (takozvana loša probava) mogu nastati iz raznih razloga, poput stresa, antibiotika, zbog pretjerane konzumacije alkohola, izlaganja toksinima ili pak čak i zbog pretjeranog korištenja antibakterijskih sapuna. Svaki od ovih utjecaja može uzrokovati smanjenje broja „dobrih“ bakterija, što u probavnom sustavu ostavlja više prostora za rast i razvoj „loše“ crijevne mikroflore i stvaranje toksičnih supstanci. 

Probiotici mogu pomoći i kod mnogih drugih problema koji utječu na zdravlje
Probiotici potiskuju rast i aktivnost patogenih bakterija u debelom crijevu

Kako se to ne bi dogodilo, tu su probiotici, odnosno skup različitih mikroorganizama koji će u privremenim kolonijama spriječiti razvoj „loših“ bakterija, natječući se s njima za prostor i hranu. To prirodnoj mikroflori probavnog sustava daje vrijeme da se oporavi.

Probiotici u prehrani

U svoju svakodnevnu prehranu lako možete uključiti razne vrste probiotika, jer se oni nalaze u velikom broju namirnica koje konzumiramo svaki dan. Želite li probiotike uključiti u svakodnevnu prehranu, jogurt je jedna od namirnica koju ne možete preskočiti. Čak i običan jogurt u sebi ima neke probiotike, no ako želite povećati unos, možete se odlučiti i za posebne jogurte s dodanim probiotičkim vrstama.

Kefir, sir i acedofilno mlijeko još su neki mliječni proizvodi u kojima se mogu pronaći, a osim toga mogu se pronaći i u kiselom kupusu te jelima poput miso juhe i tempeha.

Brza pomoć za organizam

Ako su vaši probavni problemi uzrokovani lijekovima, bolestima ili pak toksinima te je crijevna mikroflora ozbiljno oštećena, onda vam probiotici u obliku hrane možda neće moći adekvatno pomoći oko tog problema. 

U tom slučaju najbolje je da se uzimaju kao dodaci prehrani, koji sadrže njihovu veću količinu unutar jedne doze od namirnica. Probiotici kao dodaci prehrani mogu se uzimati u obliku:

  •  Prašaka
  •  Tableta
  •  Kapsula
  •  Tekućina 

Dodaci prehrani odličan su način da se brzo i djelotvorno reagira na probavne smetnje i smanji količina neugodnosti koje one mogu uzrokovati.

Pozitivni učinci probiotika

Probiotici, bez obzira uzimate li ih u obliku dodataka prehrani ili pak kroz prehranu, imaju mnogobrojna pozitivna djelovanja na organizam. Osim što pomažu u stvaranju harmonije u probavnom sustavu, mogu pomoći i kod prevencije raka debelog crijeva, što su pokazale neke studije. 

Probiotici koji sadrže bakterije mliječne kiseline pomažu smanjiti intoleranciju na laktozu
Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže kod narušene crijevne mikroflore

Osim toga, probiotici koji sadrže bakterije mliječne kiseline pomažu smanjiti intoleranciju na laktozu. Oni također ojačavaju imunitet i smanjuju upale kod bolesti crijeva, a povoljan učinak imaju i kod ljudi s iritabilnim crijevima te žena koje imaju ponavljajuće vaginoze. Još neki od blagotvornih učinaka su i da pomažu smanjiti krvni tlak i količinu kolesterola u krvi, što poboljšava zdravlje i drugih sustava u tijelu.

Dodaci prehrani

Uravnotežena prehrana uvijek je dobra baza za zdravo tijelo, ali ponekad je iz raznih razloga teško samo uravnoteženom prehranom održati zdravlje i harmoniju u organizmu. Bilo da su razlog tomu stres, bolesti ili lijekovi, kada treba djelovati brzo i efikasno, najbolja opcija su odgovarajući dodaci prehrani. 

Oni dolaze u raznim oblicima, od tableta i kapsula pa sve do prašaka i napitaka, a mogu nadomjestiti razne tvari u tijelu – od vitamina i minerala pa sve do hranjivih tvari poput proteina. Kod korištenja dodataka prehrani važno je pratiti upute o doziranju, jer pretjerana konzumacija može uzrokovati razne neželjene nuspojave, ali i dugoročne probleme sa zdravljem. No, u slučaju bilo kakvih nedostataka određenih tvari u organizmu, kvalitetni dodaci prehrani mogu vam biti velika pomoć.

Hidrolizirani kolagen je dodatac prehrani. O njemu možete pročitati više u članku Hidrolizirani kolagen poboljšat će vaše zdravlje.

Vitamin C kao zdravlje iz prirode, u stručnim krugovima poznat i kao askorbinska kiselina, najjači je antioksidans topljiv u vodi. Njegovi prirodni izvori uglavnom su biljke, osobito citrusi. Čitajte više …