Vitamin C, u stručnim krugovima poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin je topljiv u vodi koji je prisutan najviše u svježem voću i povrću. Najjači je antioksidans topljiv u vodi, a njegov kronični nedostatak dovodi do bolesti skorbut. Njegovi prirodni izvori uglavnom su biljke, osobito citrusi.
Za zdravu i uravnoteženu prehranu nutricionisti preporučuju konzumiranje pet porcija voća i povrća dnevno, ali zbog ubrzanog načina života to često nije moguće izvesti. Zbog toga se vitamin C može uzimati i kao dodatak prehrani u tekućem obliku ili tabletama. Kako bi naš organizam maksimalno iskoristio onaj koji u njega unosimo, preporučljivo je uz njega konzumirati i alfa lipoičnu kiselinu koja pomaže u njegovoj regeneraciji.
Vitamin C je neophodan za funkciju organizma
Vitamin C i uzimanje istoga većina asocira sa zimom, godišnjim dobom u kojem vladaju prehlade i gripe. Ipak, on ima još mnogo funkcija, između ostalog:
- Pomaže imunološkom sustavu štiteći ga od štetnih radikala
- Sintetizira kolagen
- Gradi proteine kože, kostiju i vezivnog tkiva
- Pomaže apsorpciji željeza
- Pretvara folnu kiselu u njezin aktivni oblik
Zaključno, vitamin C neophodan je za neometano funkcioniranje našeg organizma te ga je jako važno u organizam unositi dovoljno.
Što ako u organizmu nedostaje ovog važnog vitamina
Nedostatak vitamina C u organizmu može rezultirati nizom neugodnih simptoma, a samo neki od njih su:
- Krvarenje desni
- Krvarenje iz nosa
- Česta pojava modrica
- Sporo zacjeljivanje rana
- Stalni umor
- Česte viroze
U slučaju kroničnog nedostatka može doći do skorbuta, bolesti čiji su simptomi bljedilo, depresija, otvorene rane, slabljenje kostiju i gubitak zubi. To je opasna bolest koja u ozbiljnim slučajevima može dovesti do smrti. Problemima koje uzrokuje nedostatak vitamina C najskloniji su alkoholičari, mala djeca i stariji ljudi.
Koliko nam je vitamina C potrebno
Naš organizam ne može samostalno proizvesti vitamin C, stoga ga je važno uzimati kroz hranu. Hrana koja ga sadrži najviše je citrusno voće, ponajviše limun, ali ima ga i u paprici, kelju, brokuli, kiviju, jagodama itd. Zbog ubrzanog načina života i nepravilne prehrane koja često ide uz njega, ljudi u moderno vrijeme uglavnom ga ne unose dovoljno u organizam.
Preporučeni dnevni unos vitamina C za odraslu osobu je 75 mg, ali u slučaju da nam je imunitet oslabljen ili jednostavno zimi, može se uzimati i 500 do 1000 mg kroz različite dodatke prehrani. Zbog boljeg iskorištavanja, preporučuje se uzimanje dodataka prehrani koji ga sadrže i koji ga postupno otpuštaju.
Također, ne propustite sljedeći članak: Ayurveda za harmoniju duha i tijela
Različiti oblici dodatka prehrani
Povećan unos vitamina C preporuča se posebno u zimskim mjesecima, ljudima svih životnih dobi, a pogotovo djeci i starijima. Na tržištu postoje različite varijante kao prehranskog dodatka. Najčešći oblik u kojem dolazi su tablete, šumeće koje se tope u vodi i one koje se gutaju s vodom. Osim toga, postoji i u tekućem obliku.
Kako bi se uzimanje dodataka prehrani olakšalo najmlađima, vitamin C postoji i u obliku lizalica, gumenih medvjedića, čokoladica i sirupa s okusom. Odraslima se preporučuju tablete, idealno od 1000 mg, s produljenim oslobađanjem. Prije početka njegovog uzimanja kao dodatka prehrani, potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom kako bi vam preporučio određenu dozu i/ili oblik uzimanja. Također, uz njega poželjno je uzimati i alfa lipoičnu kiselinu, koja pomaže u njegovoj regeneraciji.
Alfa lipoična kiselina je prirodni lijek protiv dijabetesa
Alfa lipoična kiselina spada u skupinu antioksidansa. Nalazi se u namirnicama i biljnog i životinjskog podrijetla, npr. kvascu, špinatu, brokuli, krumpiru… Osim kroz namirnice, možemo je uzimati i kao dodatak prehrani. U tom obliku može biti ekstrahirana iz biljnog ili životinjskog materijala, ali preporučljivo je birati onu ekstrahiranu iz životinjskog materijala. Do određene dobi, naš ju organizam sam proizvodi, ali u starijoj životnoj dobi proizvodnja se postupno smanjuje pa ju je potrebno uzimati „izvana“.
Alfa lipoična kiselina dobar je antioksidans te sudjeluje u regeneraciji ne samo vitamina C, već i drugih vitamina topljivih u uljima. Zbog toga što ubrzava metabolizam masti često se dodaje i u preparate za mršavljenje. Osim toga, ima i protuupalna djelovanja. Ipak, najveću korist od uzimanja alfa lipoične kiseline imaju oni koji boluju od dijabetesa, a zdravi ljudi trebaju paziti da u konzumaciji ne pretjeraju, jer pretjerana količina alfa lipoične kiseline može izazvati umor. Ako niste sigurni kolika količina je idealna za vas te da li vam stvarno treba, uvijek se možete konzultirati s liječnikom koji će vam dati najbolje savjete.