Do odličnih sportskih rezultata uz sportsku prehranu

Sportska prehrana iznimno je važan segment kod profesionalnih sportaša. Upravo taj dio njihovog životnog stila čini razliku između uspjeha i dobrih sportskih rezultata i neuspjeha.

Kod svakog sportaša, sport, odnosno tjelesna aktivnost stil je života. Za njih, tjelesna aktivnost nikada zapravo ne započinje niti ne prestaje jer to je dio njihovog života i sve je podređeno tjelesnoj aktivnosti. Zbog toga, često traže savjete i u svojim timovima imaju nutricioniste koji se bave isključivo time što jedu i čime se prehranjuju pazeći da ne dođe do ključnih grešaka.

Vrste sportske prehrane

Vrhunski sportaši moraju jesti zdravo, raznoliko i fino, a opet paziti da energetski unos bude izbalansiran. Iako je to savjet za prehranu svakog pojedinca, njima je to jos bitnije jer nakon napornog treninga nemaju puno vremena za oporavak organizma kao primjerice rekreativni vježbači čiji je razmak između treninga znatno duži.

Stoga je sportska prehrana poslije treninga izuzetno bitna. Osim hranjive vrijednosti obroka, bitan je i vremenski okvir unutar kojeg je potrebno nešto pojesti kako bi se oragnizam oporavio. To je uglavnom do dva sata nakon treninga. Sportaši koji su konzumirali dobar omjer bjelančevina, masti, ugljjikohidrata i tekućine nakon treninga nisu bili toliko umorni niti su osjećali bolove. To je zbog glikemijskog indeksa koji je potrebno podići kako bi došlo do oporavka. On se najbolje podiže sa određenim količinama ugljikohidrata i vrlo malo proteina.

Također je bitna i sportska prehrana prije treninga. Ona, ako je odgovarajuća, može znatno povećati učinkovitost i izdržljivost sportaša i donijeti bolje rezultate. Mnogi izbjegavaju uzimanje bilo kakve hrane prije vježbanja jer se boje da će imati probavne smetnje ili da će od toga biti tromiji ili umorniji. Ali do toga može doći samo u slučaju krivog odabira sportske prehrane. Istraživanja sportske prehrane dokazala su da konzumacija hrane prije treninga može spriječiti hipoglikemiju, pomoći muskulaturi zbog veće količine ugljikohidrata, ojačati imunitet i dati mnogo drugih prednosti.

Sportska prehana je ključna za kvalitetne rezultate

Koliko god pojedinac priželjkivao dobre rezultate u sportu te se trudio da do njih dođe, najbitnija komponenta je sportska prehrana te će bez nje rezultati izostati. Stoga je bitno informirati se te, ako je potrebno, potražiti stručnu pomoć i vodstvo kako bi pomoću nje svaki sportaš postigao svoj cilj.