Prepoznajte paradontozu na vrijeme

Bolna i veoma neugodna bakterijska infekcija koja napada desni, koja u najgorem slučaju može rezultirati čak i gubitkom zuba, paradontoza, jedna je od češćih bolesti zubne šupljine. Iako se primarno veže uz lošu higijenu, uzrokovati ju mogu različiti stvari, a ako se ne liječi na vrijeme može postati veoma ozbiljan zdravstveni problem koji može narušiti cjelokupno tjelesno zdravlje.

Ipak, važno je napomenuti da se pravilnom higijenom i posjetima stomatologu ova bolest može spriječiti, ali i veoma učinkovito liječiti, stoga nemojte zanemarivati znakove upozorenja koje možete primijetiti te reagirajte prije no što bude prekasno.

Simptomi ove bolesti desni

Paradontoza se može preoznati po glavnim simptomima, a to su bolne, upaljene, natečene i crvene desni koje krvare, pogotovo kada ih čistite zubnim koncem ili četkate zube. Uz to, često u pratnji dolazi i loš zadah kojeg se nikako ne možete riješiti, bez obzira na to koliko temeljito i često perete zube. Simptomi koje je nešto teže primijetiti su:

  • oštećenje zubnog mesa,
  • postepeno povlačenje i odvajanje zubnog mesa od zubi

Ovo drugo dovodi do toga da sam zub gubi potporu, što može uzrokovati klimanje ili čak ispadanje zubi. Primijetite li i jedan od ovih simptoma, obratite se svom stomatologu koji će moći utvrditi u kojem je stadiju ova bolest desni te će vam prepisati terapiju, koja se najčešće sastoji od posebnih pasta za zube, ali može uključivati i antibiotike.

Uzroci paradontoze

Najčešći uzrok paradontoze je loša higijena usne šupljine – bakterije koje stvaraju plak počnu napadati desni, čime uzrokuju njihovo povlačenje i upale. Upravo iz tog razloga, veoma je važno dobro prati zube te ih čistiti zubnim koncem. Paradontoza se također može pojaviti i kod loše napravljenih protetskih radova i ispuna na zubima, koji otvaraju prostor za ispunjavanje plakom, ali uz to također može biti nuspojava nekih lijekova.

Uz to, genetske predispozicije također mogu igrati ulogu, kao i disbalans hormona (recimo prilikom trudnoće), loša prehrana i slab imunitet. Može se javiti i uslijed neke druge bolesti, poput leukemije i dijabetesa, a česta je i kod pacijenata oboljelih od AIDS-a. Njenom razvitku mogu pridnojeti i loše navike, poput pušenja i konzumiranja velikih količina alkohola. Stoga, nalazite li se i u jednoj od navedenih osjetljivih skupina, svakako obratite posebnu pozornost na zdravlje svoje usne šupljine.

Uzroci neplodnosti kod pojedinaca i parova vrlo su različiti. Moguće ih je otkriti kod žene (ženska neplodnost), kod muškarca (muška neplodnost) ili kod oba partnera. Čitajte više …