Ostvarivanje trudnoće ponekad može trajati

Mnogi ljudi žele u svome životu u jednom trenu zasnovati obitelj s potomcima. Kako bi to mogli učiniti, jedan od važnih koraka je i postizanje trudnoće. Iako za mnoge parove planiranje trudnoće ne iziskuje mnogo planiranja i truda, ponekad je ipak potrebno nešto više logistike kako bi do nje došlo. 

Postoje mnogi razlozi iz kojih i jedan i drugi partner mogu imati problema s postizanjem trudnoće, no u današnje doba medicina je za većinu tih problema pronašla rješenja uz koja većina roditelja može začeti. Ipak, važno je imati na umu kako taj put nekad može biti dugačak i zahtijevati mnogo truda.

Prije trudnoće

U nekim slučajevima, trudnoća se dešava slučajno ili neplanirano, a ponekad se dobro planiranje također može koristiti i kao dodatna zaštita. Ipak, planirate li trudnoću, onda ste sigurno upoznati s time da se začeće može dogoditi samo u određenim periodima ženskog ciklusa. 

Najpoznatiji simptom trudnoće jest jutarnja mučnina

Jednom mjesečno, najčešće sredinom ciklusa, žensko će tijelo izbaciti jajnu stanicu. Nekoliko dana prije i nakon toga otvara se prozor za postizanje trudnoće – ti dani zovu se još i plodni dani i vrijeme su kada je najveća šansa za začećem i postizanjem trudnoće. Ako planirate dijete, ti su dani savršeni za akciju.

Prvi znakovi trudnoće

Prije svega, važno je imati na umu kako se prvi znakovi trudnoće ne mogu vidjeti prvih nekoliko tjedana. Iako postoje rani testovi za trudnoću, kućni testovi to su točniji što je dan očekivane redovne mjesečnice dalje u prošlosti. Iako možete osjetiti neke znakove trudnoće i prije no što možete koristiti testove, važno je imati na umu kako se po njima teško ravnati.

Osim što ovise od osobe do osobe, znakovi trudnoće često su isti kao i simptomi mjesečnice

Osim što ovise od osobe do osobe, znakovi trudnoće često su isti kao i simptomi mjesečnice, nekih bolesti poput probavnih smetnji ili nekih drugih stanja. Upravo radi toga, trudnoću može potvrditi samo ginekolog, nakon detaljnog pregleda.

Simptomi koji su česti kod žena

Iako ovi simptomi mogu ukazivati na trudnoću, mogu se pojaviti i uzrokovani mnogim drugim procesima u tijelu, kao:

  •  dio normalnog menstrualnog ciklusa
  •  uzrokovani bolestima i poremećajima

Najpoznatiji simptom trudnoće jest jutarnja mučnina ponekad popraćena i povraćanjem, koja se javlja kod velikog broja trudnica. 

Osjetljive i napete grudi također mogu ukazivati na trudnoću, iako su česta pojava i prije same menstruacije. Isto vrijedi i za opći umor, koji između ostalog mogu uzrokovati i stres te neke bolesti. Ponekad se u ranoj trudnoći također razvije i osjetljivost na mirise i okuse, a ne smijemo zaboraviti ni kašnjenje menstruacije.

Ponekad ne ide sve kako parovi planiraju

Želite li postići trudnoću, najbolje je što više povećati šanse da se ona dogodi. Prije svega, treba krenuti od prestanka korištenja zaštite. Ovisno o vrsti zaštite koju ste koristili, šanse za trudnoćom mogu se povećavati postepeno ili naglo. Uz to, dobro je birati pravo vrijeme za spolnu aktivnost – plodni dani daju vam najbolje šanse za postizanjem trudnoće. 

Ipak, ako ne uspijete iz prve, nemojte gubiti nadu, jer mnogi čimbenici mogu utjecati na to hoćete li uspjeti začeti ili ne. Uz to, imajte na umu da mnogi čimbenici mogu uzrokovati i neplodnost, no ona se u većini slučajeva može liječiti.

Strpljenje je ključ

Imajte na umu da rijetko kome trudnoća uspije iz prve. Zato budite veoma strpljivi u planiranju trudnoće. Vanjski i unutrašnji faktori mogu utjecati na začeće, pa je važno biti spreman na određeno vrijeme čekanja. Ipak, ako više od godine dana pokušavate ostvariti trudnoću te vam to ne uspijeva, vrijeme je da se uputite kod liječnika. 

Imajte na umu da rijetko kome trudnoća uspije iz prve

Danas je liječenje neplodnosti veoma uspješno, pogotovo što se ranije otkriju uzroci neplodnosti, pa je odlazak na pretrage važan. Uzroci neplodnosti su mnogobrojni te se mogu pojaviti kod oba partnera, pa je liječenje veoma bitno.

Razni uzroci neplodnosti

Mnogo čimbenika može uzrokovati neuspijevanje začeća. Prije svega, jedan od najčešćih uzroka neplodnosti je stres, bilo u obitelji ili na poslu, ili pak stres od očekivanja koja se stvaraju kada partneri pokušavaju začeti. Uz to, još jedan od uzroka neplodnosti su i loše životne navike, poput:

  • Pušenja
  • Prevelike tjelesne težine
  • Česta konzumacije alkohola i droge

Sve to može utjecati na mogućnost postizanja trudnoće, pa je stoga važno živjeti zdravije planirate li trudnoću. Na kraju, uzroci neplodnosti mogu biti i mali broj stanica sperme ili pak neregularni ciklusi i nedostatak jajnih stanica kod partnera. Na sreću, većinu ovih je problema moguće riješiti liječenjem neplodnosti.