Vaše tijelo zaslužuje odmor

S obzirom na to da živimo u vrlo dinamičnom i stresnom okruženju te vodimo vrlo stresan način života, vrlo je važno i svome tijelu pružiti odmor, odnosno dati mu tako zasluženo opuštanje. Jedan od mogućih načina na koji možemo opustiti svoje tijelo je Bownova terapija. Ona služi opuštanju mišića te se izvodi na mekim tkivima kako bi potaknula optimalan rad miofacijalnih segmenata, odnosno kako bi se unaprijedila funkcija kralježnice i središnjeg živčanog sustava. A to kasnije dovodi cijeli organizam ponovno u tako potrebnu ravnotežu. 

Izvodi se u sklopu wellness paketa u brojnim wellness centrima i ili primjerice termama u Sloveniji, pa ukoliko ste zainteresirani za ovu vrstu terapije možete je potražiti u popisu usluga nekih od ovih centara.

Terapije za cijelo tijelo

Ukoliko živite vrlo užurban način života vrlo često ste pod stresom te vaše tijelo pokazuje znakove umora, stresa, razdražljivosti i napetosti, Bownova terapija je pravi izbor za vas. Naime, to je vrsta terapije koja djeluje na cijelo tijelo, a ne samo na jedan dio tijela, kao što je slučaj kod drugih vrsta. Specifičnost Bownove terapije je ta da se ona izvodi bez ikakve pomoći aparata, odnosno izvodi se uz pomoć kažiprsta i palca kojima terapeut prelazi preko mišića, tetiva i živaca, koristeći pritom minimalan pritisak. 

obzirom na to da živimo u vrlo dinamičnom i stresnom okruženju te vodimo vrlo stresan način života, vrlo je važno i svome tijelu pružiti odmor, odnosno dati mu tako zasluženo opuštanje.

Korištenjem ove terapije kao dijela paketa za dvoje, opustit ćete se i vi i vaš partner, a masažu je moguće izvoditi i preko tanke odjeće. Posebno je dobro što nema korištenja ulja zbog čega kasnije ne morate ni ići na tuširanje. Isto tako, svi oni koji ne vole masaže zbog toga što kasnije osjećaju bolove bit će sretni jer bolova kod Bownove terapije nema. Pri terapiji nema brzih pritisaka niti su oni jaki pa samim time ne može doći ni do upale mišićnog tkiva i bolova kao posljedice.

Zašto odabrati Bownovu terapiju

Već je navedena razlika između Bownove terapije i drugih vrsta terapije, ali i njezini ciljevi su također različiti jer ona djeluje na cjelokupno tijelo i na više organskih sustava u tijelu. U tom smislu sustavi na koje ona djeluje su:

  • Mišićno-koštani sustav
  • Živčani sustav

Osim konkretnih organskih sustava, također djeluje i na mentalno zdravlje pacijenta, kao i na njegovu duhovnu ravnotežu.

Kome je ova terapija namijenjena

Ukoliko ste posjetili terme u Sloveniji i ne znate je li ova vrsta terapije ona koja vama treba i koju želite isprobati, evo nekoliko ključnih uputa o tome kome je ona i namijenjena. Kao što je i ranije spomenuto, to je terapija koja je namijenjena liječenju cijelog tijela, pa samim time djeluje na liječenje većeg broja tegoba. U tom smislu ona djeluje na mišićno-koštani i živčani sustav, a također pomaže i kod rješavanja stresa i poremećaja vezanih uz stres. 

Bownova terapija služi opuštanju mišića te se izvodi na mekim tkivima kako bi potaknula optimalan rad miofacijalnih segmenata, odnosno kako bi se unaprijedila funkcija kralježnice i središnjeg živčanog sustava.

Osim toga, Bownova terapija uspješno pomaže i kod liječenja zdravstvenih tegoba poput:

  • Migrene
  • Tegoba čeljusnog zgloba
  • Alergije (rinitis)
  • Astme
  • Depresija
  • Problema sa začećem
  • Grčeva kod djece 

Kao što je vidljivo iz primjera, Bownova terapija je vrlo nježna i blaga pa se čak tako može koristiti i kod djece, odnosno kod novorođenčadi koja imaju probleme s grčevima.

Prikaz procesa terapije

Ukoliko smo vas zainteresirali, sigurno vas zanima kako sama Bownova terapija izgleda. Prvi korak koji se obavlja svakako je razgovor s pacijentom o njegovim tegobama koje on želi riješiti, a isto tako uzima se i anamneza kako bi se lakše pratili rezultati i promjene postignute terapijom. 

Ukoliko živite vrlo užurban način života vrlo često ste pod stresom te vaše tijelo pokazuje znakove umora, stresa, razdražljivosti i napetosti, Bownova terapija je pravi izbor za vas.

Sama terapija traje od 30 do 45 minuta, a izvodi se u ležećem položaju, iako je moguće ponekad izvoditi je i u sjedećem ili stojećem položaju. Nakon završetka, pacijent se upućuje na dodatnu hidrataciju, odnosno pijenje do 2 litre vode te laganu fizičku aktivnost koja uključuje kretanje nakon pola sata. Ono što je posebno potrebno naglasiti je da Bownova terapija nije namijenjena ženama u prvih 12 tjedana trudnoće ili trudnicama koje imaju komplikacije, kao ni osobama koje posjeduju elektro stimulator srca, odnosno pacemaker.

Širok izbor wellness paketa

Ukoliko ste se odlučili odmoriti i svome tijelu pružiti zaslužen odmor, tada ste sigurno razmišljali da se kupe neki wellness paketi ili paketi za dvoje. Odlična ponuda wellness paketa može se pronaći u termama u Sloveniji, a ukoliko tamo idete u paru moguće je dobiti i dodatne popuste, posebno u prigodno vrijeme poput Valentinova, Dana žena i slično. 

Wellness paketi tako omogućuju isprobavanje velikog broja usluga, a parovi se pritom odmaraju i uživaju po povoljnim cijenama. Posebno ako se kupe neki prilagođeni paketi za dvoje koji nude određene usluge.