Sjemenke konoplje su izvor zdravlja i proteina

Sjemenke konoplje dolaze od biljke koja se naziva industrijska konoplja. One je, za razliku od indijske konoplje, potpuno legalna i sigurna za korištenje, a prednosti uvrštavanja proizvoda od konoplje u svakodnevnu prehranu su višestruke. 

Jedan od njezinih najukusnijih proizvoda su njezine sjemenke, koje imaju kremasti, orašasti okus, a uz to su i odličan izvor proteina te se njihovo konzumiranje preporučuje posebno ljudima koji se hrane veganski. Posebno dobar okus imaju oljuštene sjemenke konoplje, koje su i jednostavnije za konzumaciju. 

Zašto su sjemenke konoplje odlične za zdravlje

Sjemenke konoplje obiluju esencijalnim omega 3 i omega 6 masnim kiselinama s time da one sadrže 3 puta više omega 6 masnih kiselina u odnosu na omega 3 masne kiseline. Osim toga, odličan su izvor vlakana, željeza i ostalih nutrijenata i antioksidansa, između ostalog magnezija, tiamina, fosfora, cinka, bakra, mangana. 

Prednosti sjemenki konoplje i što sadrže

Također, sadrže i vitamine B1, B2, B6, D i E. Obiluju i kompletnim biljnim proteinima, od čega najveću korist imaju vegani i vegetarijanci koji traže zanimljive prehranske dodatke.

Dodatni benefiti za zdravlje čovjeka

Zbog bogatstva minerala koje sadrže, sjemenke konoplje pomažu mnogobrojnim funkcijama u organizmu. Proizvode 20 aminokiselina i 9 esencijalnih masnih kiselina koje ljudski organizam nije u mogućnosti sam proizvesti. Uz to, sadrže i fitosterole, koji pomažu u očuvanju zdravlja srca. 

sjemenke konoplje pomažu organizmu.
Sjemenke konoplje pomažu mnogobrojnim funkcijama u organizmu.

Svakodnevna konzumacija sjemenki konoplje preporučuje se ljudima koji pate od ekcema ili psorijaze jer one smanjuju suhoću kože te mogu ublažiti tegobe koje uzrokuju ekcemi i psorijaza. Također, sadrže i gama-linolensku kiselinu koja pomaže sačuvati zdravlje kože, kose, noktiju te podupire rad metabolizma i sagorijevanje masnoća. 

Neprijatelji bolesti i prijatelji mozga 

Zahvaljujući bogatstvu omega 3 masnih kiselina, sjemenke konoplje korisne su i za smanjenje upalnih procesa u organizmu. Redovitom konzumacijom smanjuje se i rizik od kroničnih i degenerativnih bolesti kao što su artritis, reuma, srčana oboljenja te bolesti uzrokovane smanjenim ili povišenim krvnim tlakom. 

Esencijalne masnoće, između ostalog i omega 3 masne kiseline, pomažu u očuvanju zdravlja mozga te poboljšavaju pamćenje i moždane funkcije, tako da oljuštene sjemenke konoplje nisu dobre samo za zdravlje tijela, već i za zdravlje mozga. 

I mršavljenje je lakše uz produkte iz konoplje

Sjemenke konoplje same po sebi sadrže relativno velik broj kalorija, odnosno tri žlice sadrže oko 170 kalorija. Ipak, one su bogate vlaknima te dugo održavaju osjećaj sitosti, a uz to pomažu i dobroj probavi, čak i mršavljenju.

  • One zapravo hrane dobre bakterije u crijevima te daju snažan poticaj imunitetu, pomažu zadržati osjećaj sitosti i smanjuju želju za grickanjem između obroka. 
  • Praktične su za konzumaciju jer se mogu dodati u pahuljice ili zobenu kašu za doručak, ali mogu obogatiti i salate, povrće, smoothie i deserte.
  • Osim toga, od oljuštenih sjemenki konoplje vrlo jednostavno može napraviti i mlijeko od konoplje. 

Oljuštene sjemenke konoplje

Oljuštene sjemenke konoplje još su jednostavnije za konzumaciju od običnih, a idealne su i za djecu. One mogu upotpuniti gotovo svako jelo. Mogu se konzumirati na različite kreativne načine, između ostalog u pripremama juhe, mljevene kao brašno, za izradu maslaca od konoplje. Oljuštene sjemenke konoplje mogu se jesti i kao grickalica te dodati tijekom izrade različitih kolača, sladoleda, zdravog kruha itd. Dodavanjem 20 do 30 grama u smoothie, jogurt, puding ili kolač dobiva se kompletan i nutritivno bogat obrok. 

Oljuštene sjemenke konoplje mogu se jesti i kao grickalica
Oljuštene sjemenke konoplje mogu se jesti i kao grickalica te dodati tijekom izrade različitih kolača, sladoleda, zdravog kruha itd.

Mogu se kupiti u većini trgovina sa zdravom hranom i prehranskim dodacima te u različitim web trgovinama, a cijena 200 grama kreće se između 30 i 80 kuna. Cijena oljuštenih sjemenki konoplje sukladna je činjenici da se one u većini trgovina reklamiraju kao „super hrana“. Bez obzira na to imaju li super moći ili ne, dodavanjem istih u prehranu zasigurno nećete pogriješiti već ćete učiniti nešto pozitivno za sebe, svoj organizam, ali i svoj mozak.

Prehranski dodaci online

Prehranski dodaci su sve popularniji među ljudima zato što pomoću njih ljudi mogu nadomjestiti sve one tvari koje ne mogu dobiti uobičajenom prehranom. Naime, koliko god se trudili jesti raznovrsno, nije moguće u organizam unijeti sve potrebne hranjive tvari u odgovarajućim omjerima. Zato se upravo to postiže konzumiranjem prehranskih dodataka.

Prehranski dodaci su sve popularniji
Prehranski dodaci su sve popularniji, zbog toga što nije moguće u organizam unijeti sve potrebne hranjive tvari u odgovarajućim omjerima.

Oni se mogu kupiti i online, ali budite oprezni prilikom kupnje. Preporučuje se kupnja prehranskih dodataka u provjerenim web trgovinama kako biste bili sigurni da ćete stvarno i dobiti ono što ste platili, odnosno kvalitetne dodatke prehrani. Zbog velike potražnje, postoje i oni koji žele zaraditi na taj način pa je važno biti oprezan.