Uzroci loše probave

Loša probava kao takva ne predstavlja bolest, već se smatra nekom vrstom poremećaja koji se sastoji od većeg broja simptoma koji se javljaju tijekom konzumacije određene hrane ili pića. Lošu probavu mogu uzrokovati različiti, uglavnom bezopasni, poremećaji. Ipak, postoje i slučajevi kod kojih se uzrok ne može lako otkriti. 

Također, nadutost i bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani određeneom hranom ili pićem, može ih uzrokovati i prebrzo jedenje, konzumacija masne ili pretjerano začinjene hrane.

Loša probava se smatra nekom vrstom poremećaja
Loša probava uzrokovana je lošom prehranom

Osim toga, loša probava može biti uzrokovana i psihičkim  problemima poput anksioznosti, uzrujanosti ili potištenosti. Važno je reći kako je problem loše probave i popratnih simptoma vrlo često prisutan kod trudnica, strastvenih pušača, pretilih i starijih osoba.

Riješite se loše probave

Kako bi se loša probava smanjila, ali i kako biste riješili taj problem, pokušajte ispraviti neke od najčešćih uzroka poput:

 • nedovoljnog unosa vlakana u prehrani
 • nedovoljnog i neadekvatnog unosa vode u organizam
 • narušene rutine u prehrani (primjerice putovanja)
 • nedovoljne fizičke aktivnosti i premalo kretanja
 • konzumacije velikih količina mliječnih proizvoda
 • stresa

Osim navedenog, treba imati na umu da problem loše probave ponekad može biti uzrokovan i gutanjem zraka prilikom jela ili pak pretjeranim žvakanjem žvakaćih guma. Također, može je uzrokovati i nošenje jako uske i tijesne odjeće.

Čitajte i sljedeći članak: Vaše tijelo zaslužuje odmor

Ukoliko živite vrlo užurban način života vrlo često ste pod stresom te vaše tijelo pokazuje znakove umora, stresa, razdražljivosti i napetosti, Bownova terapija je pravi izbor za vas. Naime, to je vrsta terapije koja djeluje na cijelo tijelo, a ne samo na jedan dio tijela, kao što je slučaj kod drugih vrsta.

Kako prepoznati ovaj poremećaj

Kako bite bili sigurni da imate problema s probavom, može vam pomoći idući popis simptoma. Važno je naglasiti kako ne morate imati sve simptome, no ukoliko imate više njih, sigurno patite od problema s probavom. Također, simptomi se razlikuju od osobe do osobe.

Simptomi loše probave su sljedeći:

 • žgaravica
 • bol u prsima
 • podrigivanje
 • štucanje
 • opći osjećaj nelagode
 • mučnina ili povraćanje
 • vraćanje kiseline u usta
 • vjetrovi
 • nadutost i bol u trbuhu

Promijenite prehranu kako biste si pomogli

S obzirom da danas sve više osoba pati od loše probave, čiji uzroci mogu biti brojni, a najčešće su vezani uz lošu prehranu, evo i kako bi se trebalo hraniti kako bi se probava poboljšala, a problem riješio. Naime, najveći problem kada govorimo o lošoj probavi je premalen dnevni unos vlakana. Danas se prosječno konzumira 10 do 14 grama vlakana dnevno, a liječnici preporučuju unos od 35 grama. Zapravo, optimalno bi bilo kombiniranje namirnica s topivim i netopivim vlaknima koje najbolje potiču zdravu probavu.

Namirnice koje su najbogatije različitim vrstama vlakana su:

 • cjelovite žitarice (poput pšeničnih mekinja, zobi, ječma, raži, prosa, heljde i kukuruza)
 • svježe i suho voće (poput jabuke, naranče, kruške, suhih šljiva, datulja, smokava, grožđica, brusnica)
 • orašasti plodovi i sjemenke (poput badema, pistacija, lješnjaka, lanenih i sezamovih sjemenki)
 • povrće (poput graha, leće, mrkve, brokule, cvjetale, repe, špinata, komorača, krumpira i batata)
 • probiotičke namirnice (poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i mesa)

Čaj kao pomoć u regulaciju probave

Osim konzumacije gore navedenih zdravih namirnica koje pomažu u sprječavanju problema s probavom, ili primjerice vode Donat MG, čaj također može pomoći. Naime, konzumacijom određenih vrsta čajeva mogu se smanjiti probavne tegobe, a najbolje je kada se pritom kombiniraju različiti čajevi.

Loša probava? Pomoči če vam čaj.
Kod loše probave pomoči če vam čaj

Stručnjaci savjetuju pijenje pola šalice čaja od peršina, kamilice, paprene metvice, maslačka ili čička prije obroka te pijenje čaja od crvene pupavice, tinkture crvene pupavice, sladića ili crvene djeteline (3 puta dnevno). Također, izvrsnim se pokazalo kombiniranje čaja od stolisnika ili kamilice, svakih nekoliko sati jer ove vrste čajeva djeluju i kod preosjetljivosti želuca na neke vrste hrane. 

Kada posjetiti liječnika?

Ukoliko nijedna od navedenih metoda ne pomogne, a simptomi poput nadutosti i bolova u trbuhu se nastave ili čak pogoršaju, najbolje je otići liječniku koji će ustanoviti uzrokuje li neka konkretna bolest navedene simptome ili se radi samo o lošoj probavi. Razgovorom s liječnikom i opisivanjem  simptoma, liječniku ćete pomoći da brže i bolje odredi uzrok vaših tegoba.

https://www.youtube.com/watch?v=Yns6lxNu7rw
Video: Donat Mg – Šta su rekli drugi?

Ako pregled ne ukaže da je uzročnik simptoma i bolova neka bolest, vrlo je vjerojatno da će vam  savjetovati promjenu prehrane ili preporučiti konzumiranje Donat MG vode. Ako je riječ o tome da nadutost i bolove u trbuhu te druge simptome uzrokuje stres ili neki drugi čimbenik na psihičkoj razini, liječnik će vas uputiti kolegi psihologu, psihijatru ili psihoterapeutu ili će vam propisati lijekove za smirenje.

Nadutost i bolovi u trbuhu

Kao što je navedeno, nadutost i bolovi u trbuhu jedan su od najčešćih simptoma problema s probavom. Ovi simptomi mogu biti i znak pomanjkanja enzima za razgradnju laktoze i fruktoze, upozorenje za celijakiju te bolesti jetre i žuči. 

Nadutost i bolovi u trbuhu, popraćeni proljevom mogu upućivati na bolesti crijeva te reakcija na različite lijekove.  Ovi simptomi se mogu smanjiti primjenom terapije toplinom (termofor ili topli ručnik) i masažom zahvaćenog područja.